Image Alt

Om Østgaard

Skapt hygge i over 300 år

Det er en tradisjon vi er meget stolte av og ønsker å videreføre.

Vertskap

Siden 1835 har familien til husbonden, Lars, vært bosatt på gården og drevet tradisjonelt landbruk.
Lars er utdannet agronom og siviløkonom og har sitt kontor på gården.
Husfrua, Nina, har jobbet som lærer i mange år ved siden av å drive med arrangement på Østgaard, da sammen med sin mann.
Fra 2020 har hun kun jobbet på gården og i tillegg startet opp gårdsbutikken, Fru Østgaard. Gårdsbutikken er et mor og datter prosjekt. Viktig at neste generasjon får delta i ny drift og skape eieforhold. Men ofte er alle de fire barna involvert når det er mye å gjøre. Her må alle trå til.

.

Beliggenhet og muligheter

Østgaard ligger sentralt til like utenfor Halden sentrum, 5 min fra E6. 10 min fra Sverige.
Foruten korndrift har Østgaard festlokaler til bryllup, konfirmasjoner og andre jubileum.
For bedrifter tilbyr vi konferanser, julebord, kickoff mm.

Østgaard har sterke historiske røtter og er første gang nevnt i skriftlige kilder i år 1390.
Våningshuset, slik det står i dag, er fra 1824. I den gamle herredstyresalen i hovedhuset er det mulighet for å arrangere mindre sammenkomster som styremøter etc for 4 – 40 pers.
I hovedhusets egen leilighet tilbys overnatting i meget hyggelige og hjemmekoselige omgivelser. Se en god film på storskjerm i Afrikarommet, les en bok i Brudehagen eller slapp av i Svenskestua. Ønsker du et varmt bad, «hiv» deg ut i jacuzzien. Mulighetene er mange.

Andre lokaler på gården til større forsamlinger:
Gildehallen, den ligger i låvens tidligere møkkakjeller. De tykke og rustikke steinveggene ble bygd opp av slaver fra Fredriksten festning, trolig i år 1636.
Lokalet har en særegen atmosfære som innbyr til arrangement av alle slag for 20-120 personer.
Egen gårdshage.

Låvetoppen ligger i låvens øverste etasje. Her er det fine og lyse konferanselokaler med god kapasitet på Wifi, ventilasjon og eget uteområde; Solvesthagen med sommerstue. Låvetoppen egner seg i tillegg meget godt til bryllup og andre festligheter. Maks 150 gjester.

Kurommet, det gamle fjøset, har nå bare kuer på veggen. Her kan man, i de lyse og fine lokalene, ha kurs og konferanse, eller arrangere minnesamvær, selskap eller bryllup med opptil 60- 70 pers.

Fru Østgaard spiskammer kan ta i mot til bespisning for ca 35 gjester. Her holdes det kurs innenfor baking i bakerovn, vinsmaking, temakvelder innfor mat og drikke, kurs i ville vekster m.m.  Høsten 2021 starter vi også opp med konserter.

Våren 2021 åpnes det på Østgaard en frisbeegolfbutikk, navn kommer senere. Her får du det du trenger til å gå noen runder på vår egen frisbeegolfbane i skogen, hele 18 hull.
I butikken kan kan man og bestille banetid for både beachvolleyball og tennis på Østgaard. Vi satser på fysisk aktivitet og moro for store og små, gamle og unge.

Selve gården omringes av store og flotte grøntarealer. Når man besøker Fru Østgaard, eller er her på andre arrangement kan man rusle rundt i den vakre hagen og nyte de landlige omgivelser. Kanskje treffer du på gårdshunden vår, Donna. På brygga er det herlig å se utover den store dammen og mate ender og fisker. Finn våre åpningstider på facebook, hjemmeside eller Instagram. Følg oss gjerne.

Morsomme aktiviteter

Beachvolleyball, tennis, svømming i bassenget, male – og snekkeraktiviteter, kjerringbæring, trillebårkjøring, frisbeegolf i skogen og mange andre morsomme gårdsaktiviteter kan tilbys.
Vi skreddersyr til den enkelte gruppe.

Ønskes det utearrangement har vi kapasitet til 400 gjester under tak i sommertelt.

Østgaard blir i dag drevet av 7. generasjon, ekteparet Nina og Lars Garder. 

 

Selve gården omringes av store og flotte grøntarealer. Her kan man rusle rundt i den vakre hagen og nyte de landlige omgivelser.

På Østgaard har man muligheten til fysiske utskeielser, noe som egner seg godt for grupper som ønsker å ‘leke’ litt.

Gårdshistoria

Østgaard-en gård øst i grannelaget

Boka om Østgaard beskriver gårdshistorien gjennom flere hundre år, fra middelalderen og frem til vår egen tid. På Østgaard har mange slekter skiftet gjennom tidene, helt til Lars Garder sin tipp- tipp- tipp- oldefar, Lars Gundersen, kjøpte gården i 1835.

På gården har det vært holdt små og store, formelle og uformelle selskapeligheter gjennom generasjoner. Fra herredstyremøter til omgangskole, brylluper, jubileum og store og små middagsselskaper.

I gamledager ble det holdt hageselskaper hvor det ble servert portvin og hjemmelagde småkaker, en hyggelig tradisjon som drives videre.

På grunn av sine unike fasiliteter har gården i nyere tid blitt til en storslagen og herskaplig bryllups- og konferansegård.

Gjennom generasjoner har det vært drevet tradisjonelt gårdsbruk og i dag det dyrkes 450 mål med korn, hovedsakelig høsthvete. Tidligere ble det også dyrket poteter til fremstilling av eget brennevin. Melkeproduksjon, frem til 1960, var også en viktig del av næringsgrunnlaget.

Dagens dyr på gården skaper mye hygge og trivsel for oss som bor her. Også Østgaard sine gjester setter stor pris på alle endene, hundene og fiskene i dammen. Dette – tilsammen med den store flotte hagen, sørger for den totale gårdsidyll.